HTML

Kundalini jóga, a jógák ezerarcú királynője

Tenni kell, nem beszélni róla. De ahhoz, hogy lássad, érezzed, elhidd, hogy tenni kell, beszélnem kell róla, beszélnünk kell róla. Elhiszed, hogy fiatalít, energetizál, jókedvűvé tesz? Elhiszed, hogy megmozgatja az izmokat, élni akarást ad, és belső mosolyt? Ugye nem hiszed el. Nem ettől. De ha e miatt, amit itt olvasol, kipróbálod, akkor majd elhiszed. A kundalini jóga számomra az ÉLET jógája.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Olvasgatók

Meditáció a kundalini jógában

2008.08.05. 07:28 EzerArcú

A meditáció a jógaórák része. Természetesen lehet meditálni jóga nélkül is, és nem minden egyes jógaórán jutunk el a meditációig. Részben azért, mert nincs rá idő, részben, mert időnként lassítónak tartják, és reggel telve vagyunk erővel.

Énszerintem mindig jó a meditáció, legfeljebb nem kell túl hosszúra hagyni.

Voltaképpen a meditáció a test ellazult állapota, és bármikor lehet alkalmazni, próbálgatni. A test ellazultságában képes a tudatra is hasonló hatást gyakorolni.

Jóga után, kiváltképpen a kundalini jóga gyakorlás után azonban az izmok, a végtagok, a gerinc át van mozgatva, mindenhol. Ez mindennapivá fordítva azt jelenti, hogy érezzük a végtagjainkat, vagyis tudatosul bennünk az egyes részek milyensége, ereje, kiterjedése.

Ekkor az igazán hatásos a meditáció, mert nemcsak hogy ellazult a test, de egyben tudatos is. Ilyenkor nem kell, nem is igazán előrevivő a testen kívüli élmény, hiszen a testen belül akarjuk a tudatot is egyensúlyozni.

A meditáció hossza változó. Lehet csak egy pár perc, nagyjából öt, lehet tizenegy perc, ez a kundalini jógában a háromhoz hasonlatos varázserejű :-) szám, és lehet persze akár egy óra is. Mindenképpen el kell jutnunk oda, hogy az egész testet érezzük, vagyis bármikor bármelyik testrészünket külön-külön meg tudnánk mozdítani, ha akarnánk. De nem akarjuk.

Ebben az állapotban csak a testre irányítjuk a figyelmünket, és átéljük, hogy semmi másra nincs hely a tudatunkban. Egy vagyunk a testünkkel. Mint mikor a számítógép scanelő programot indít saját magán. Csak magával foglalkozik. Valami ilyen.

Bocs a profán hasonlatért...

Életet az életben! Ezt kívánom a mai napra is!

Szólj hozzá!

Címkék: élet mantra meditáció gyakorlás érzés figyel kundalini joga kundalini kundalini yoga

A bejegyzés trackback címe:

https://kundalinijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr86598274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása