HTML

Kundalini jóga, a jógák ezerarcú királynője

Tenni kell, nem beszélni róla. De ahhoz, hogy lássad, érezzed, elhidd, hogy tenni kell, beszélnem kell róla, beszélnünk kell róla. Elhiszed, hogy fiatalít, energetizál, jókedvűvé tesz? Elhiszed, hogy megmozgatja az izmokat, élni akarást ad, és belső mosolyt? Ugye nem hiszed el. Nem ettől. De ha e miatt, amit itt olvasol, kipróbálod, akkor majd elhiszed. A kundalini jóga számomra az ÉLET jógája.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Olvasgatók

Kundalini Jógáról

2008.09.02. 18:19 EzerArcú

I. A kezdetek

A Kundalini erő az emberben lévő potenciális energiaforrás. Általában szunnyadó állapotban van az alsó csakrák szintjén. Ha az energiatest (a vezetékek és a csakrák összessége) tiszta, akkor lehetősége van megnyilvánulni és elindulni fölfelé. Amerre halad erővel és a tudatosság fényével tölti el az adott csakrát – vele együtt az adott életterületet és személyiségrészt.

Ha egy lépéssel hátralépünk, és innen vizsgáljuk a fizikai testet, a viselkedésmódokat, és a személyiség egészét, akkor látszik, hogy a test és a személyiség azonos tőről fakad. Ugyanabból a forrásból táplálkoznak. Ez a forrás az energiatest. A Kundalini jóga közvetlenül erre hat az energiacsatornákon és a csakrákon keresztül.

Az energiatest állapota olyan, mint egy ujjlenyomat; csak az egyénre jellemző. Kiolvasható belőle a fizikai állapot, a lelki beállítottság, és azt is elárulja, hogy egy bizonyos lelki vagy testi probléma milyen életterületekkel áll kapcsolatban.

Minden csakra összefügg egy-egy életterülettel, együttesen lefedik az élet egészét. A túlműködés vagy alulműködés egy adott csakrában egy túlhaladott, megmerevedett reagálási módra utal a csakrához kapcsolódó életterületen. A csakrákat összességében vizsgálva megmutatkozik az egyedi személyiség struktúra és azok az életterületek, amik nehézséget okozhatnak.

     Az elakadások az energiacsatornákban súlyos esetben fizikai betegségre utalnak és kijelölik a megoldandó életfeladatokat, megmutatják a fejlődés irányát.

II. A módszer

Mivel a Kundalini jóga gyakorlása nagy energiákat képes mozgásba hozni, a szakirodalom ismeretében és józan belátással ítélve is veszélyes lehet, ha szabályait nem ismerik átfogóan, vagy rosszul alkalmazzák őket.

A rendszer egyes lépései egymásra épülnek, és összefüggő szerves egészként egymás hatását erősítik. A módszer gyakorlati lépései a következők:

1. Jama és Nijama

Ezek olyan követendő erkölcsi alapelvek, illetve elkerülendő viselkedésmódok, amelyek követése megszilárdítja a gyakorlót a tiszta szándékában.

Minél magasabb területeket érint meg a Kundalini energia annál inkább elbúcsúzik a félelemből fakadó önösség, és átadja a helyét az egység és összetartozás tudatának.

2. Ászana

Bár az ászanákra, jóga testtartásokra alapuló gyakorlás elsősorban a Hatha jógát jellemzi, az ászanák pontos ismerete és gyakorlása elengedhetetlen a Kundalini jóga útján. Az ászanák felerősítik, ezért könnyen megfigyelhetővé teszik az energiaáramlást a testben, így alkalmat adnak arra, hogy ennek törvényszerűségeit átlássa és megtapasztalja a gyakorló.

3. Pránajáma

Szó szerinti jelentése: a prána vezetése a testben. Légző gyakorlatnak fordítják a szakirodalomban, de a Kundalini jógában a jelentése több ennél. A gyakorló – ha a testtudatossága kifinomult, koncentráció és elmélyülés által – a légzés segítségével oda vezeti a pránát a testében az energiacsatornákon keresztül, ahol szükség van rá a tisztításhoz vagy az adott terület erősítéséhez.

4. Mudra és Bandha

Én a pránajámához sorolom a mudrákat és a bandhákat is, azért mert szintén a prána irányítását szolgálják. A különbség abban áll, hogy a mudrák és a bandhák alkalmazásakor nem a prána adott irányát követjük, kísérjük az energiavezetékekben, mint a pránajáma esetében, hanem erőteljesen be is avatkozunk ott, ahol azt a csakra túl vagy alulműködése, illetve az energia elakadása szükségessé teszi.

 III. A Kundalini jóga ereje

A Kundalini erő ébredése az ember fejlődésének útja: változnak a körülmények, az emberi kapcsolatok, a személyiség maga. Ezt sokszor veszteségnek éljük meg. A régi kényelemes kapaszkodók helyett a sors úgy hozza, hogy az ember kénytelen rálépni a saját útjára. Ezt a fájdalmas, de mégis inspiráló folyamatot individualizációnak hívják az analitikus pszichológiában.

A Kundalini jóga gyakorlása elősegíti a fizikai erőt és egészséget, a harmonikus, minden területen kiegyensúlyozott életet és egy emelkedettebb tudatállapot elérését.

Ebben az állapotban a múlt emlékei megmaradnak, de az érzelmi töltés kihullik belőlük.

A jövő vágyai és félelmei elcsitulnak. Csak a bizonyosság marad, hogy bármi lesz is, a belső fény az, ami irányít.

Egyedül a jelen marad jelenvaló. Ebben a jelenben pedig nem megcsontosodott, elavult inger-válasz minták rángatnak. Ami a külvilágból érkezik, az szabadon szemlélhető és válaszolható meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kundalinijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr52645282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása