HTML

Kundalini jóga, a jógák ezerarcú királynője

Tenni kell, nem beszélni róla. De ahhoz, hogy lássad, érezzed, elhidd, hogy tenni kell, beszélnem kell róla, beszélnünk kell róla. Elhiszed, hogy fiatalít, energetizál, jókedvűvé tesz? Elhiszed, hogy megmozgatja az izmokat, élni akarást ad, és belső mosolyt? Ugye nem hiszed el. Nem ettől. De ha e miatt, amit itt olvasol, kipróbálod, akkor majd elhiszed. A kundalini jóga számomra az ÉLET jógája.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Olvasgatók

Tűzlégzésről

2008.06.26. 13:56 EzerArcú

Gondoltam egyet, klikkeltem kettőt, és a tűzlégzésről annyi nem is odaillőt találtam a magyar weben, hogy engem is meglepett. Tűz van babám, mondhatnám, mert a tűzlégzést keverni a transzlégzéssel, esetleg a nagy jógalégzéssel eléggé gáz...

Beidézzem? Nem, nem akarok cáfolni, vagy összehasonlítani, csupán ... De inkább az adatok.

A Tűzlégzés egy bizonyos légzésfajta. Amikor tanuljuk, először a hasi légzést kell megéreznünk magunkon, magunkban. Ez tehát az első lépés a tűzlégzés felé, de nem azonosítható vele.

A hasi légzés után vesszük és tanuljuk a nagy jógalégzést, vagy teljes légzést. Ennek elején hasba lélegzünk, majd fel a tüdőbe, és végül a tüdőcsúcsba. Kifelé ugyanezen sorrendben.

A kundalini jógában sokszor alkalmazott tűzlégzés alapja tehát a hasi légzés. A has mozog, mert a tüdőbe olyan módon áramlik a levegő, hogy a tüdő a rekeszizmot lefelé tolja, ezáltal a hasban található minden szervet megmozgatja. Olyan nagyon képesek vagyunk ezt a rekeszizom általi nyomó-masszírozó mozgást   fokozni, hogy a szervek egymásnak továbbítják ezt egészen a gátizomig, vagyis a gerinc legeslegalsó részéig, és még azon is túl... hogy meseszerű legyek.

Persze, ennek megérzéséhez (pontosabban a gátizom elernyedtségének és a finom nyomásnak megérzéséhez) az intimtornában jó dolog némi jártasságot szerezni.

Még mindig csak az alapnál tartunk. Miért ilyen hosszan? Azért, mert előbb az alap, a megfelelő mozgás, és csak azután tudunk megfelelően tűzlélegezni.

A megfelelően szó azért fontos, mert pontosan ez választja el a tűzlégzést a transzlégzéstől és a hiperventillációtól. Ez utóbbi kettő sem azonos persze.

Hiperventilláció is gyors, de csak a felső részbe szívja a levegőt. Ahhoz hasonló érzés tűzlégzésnél is előfordulhat, de itt NEM cél a tudatmódosító hatás, így azt a nyak és váll megmozgatásával rögtön kiküszöböljük. A transzlégzés lehet gyors, lehet lassú is, és közben sokszor nem is veszünk levegőt, ha éppen "utazunk". Az lehet felszínes is néha, de jellemzőbb a mély, nagyon mély légzés.

A tűzlégzés tehát hasba történik, nem túl mély, nem is csak pihegés, hanem egyenletes, orron történő. Nem is a lélegzés, hanem a has mozgása indít, vagyis szinte hasból nyomjuk-engedjük a rekeszizmot, ami aztán csökkenti-növeli a helyet a tüdőben, és így szabályozza a levegő áramlását.

Nézzük, mit mond róla a könyv, ami kissé más oldalról közelíti meg:

A tűzlégzés központja a köldök mögött található, a harmadik csakrára öszpontosítunk. Segíthet, ha a kéz a hason van, de nem az irányít, csupán érez és a figyelmet vezeti. Nem hangsúlyos sem a kilégzés, sem a belégzés, azonos ütemű, és nagyon gyors.

Kezdőknek csupán egyetlen perc.

Ez az egyetlen perc is tud változást elérni, ezért is tartják a kundalini jógát az elfoglalt emberek nagy segítségének.

Tűzlégzés mint vitalizáló technika

Ez itt inkább transzlégzés mint tűzlégzés

 

Breath of fire - by Gurmukh érdemes figyelni a has mozgását.

 

Szólj hozzá!

Címkék: élet energia gyakorlás jóga kundalini joga tűzlégzés kundalini krija

A bejegyzés trackback címe:

https://kundalinijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr87539420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása