HTML

Kundalini jóga, a jógák ezerarcú királynője

Tenni kell, nem beszélni róla. De ahhoz, hogy lássad, érezzed, elhidd, hogy tenni kell, beszélnem kell róla, beszélnünk kell róla. Elhiszed, hogy fiatalít, energetizál, jókedvűvé tesz? Elhiszed, hogy megmozgatja az izmokat, élni akarást ad, és belső mosolyt? Ugye nem hiszed el. Nem ettől. De ha e miatt, amit itt olvasol, kipróbálod, akkor majd elhiszed. A kundalini jóga számomra az ÉLET jógája.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Olvasgatók

Tűz a hasban

2008.06.27. 16:51 EzerArcú

Ezt kell tenned, ha erőtlen vagy.

Ha nincs kedved élni.

Ha felidegesítenek, és leginkább nagyon-nagyon csúnyát tennél.

Vagy ha nagyon fáradt vagy, ami hasonlatos az első sorban leírtakhoz.

Tűzlégzés.

Ja, hogy mondtam már? Bizonyára.

A tűzlégzés - mint már annyiszor, és mondtam, de elmondom megint, mert nincs már kiírva a BlogKapuban, hogy csak időrendben lehet olvasni - alapja a kundalini jógának. A kundalini energiát, de ha egészen informális akarok lenni, akkor csupán azt az energiát, ami olyan nagyon tud hiányozni, amikor nincs, a légzés, és ezen belül a tűzlégzés aktivizálja számunkra.

Ha nekem szükséges hozzá mantra, akkor azt mondom : "csináld tovább".

Ez segít abban, hogy még egy kicsit pihegjek. Nagyon pihegjek. Magyarán gyorsan és egyenletesen ki és be lélegezzek a hasba.

Ez a hasi mozgás és a levegő egysége adja az energiát. Bele a hasba. Pontosabban a has mögött a harmadik csakra területére.

Én már akkor is teszem, ha nem jógázom. Mondjuk jó kis erőnléti edzés, ha felfele a lépcsőn, minden egyes lépcsőfoknál kettőt lélegzek. 3-4 emelet könnyen megvan.

Természetesen kundalini jógaórán nem ez a mantra, és nem így végezzük. (Katt a tűzlégzés címszóra jobb oldalt, és valahol azt is leírtam már, hogy hogyan végezzük a jógaórán.)

Energia tehát már van, a következő lépés az lesz, hogy megőrizzük, és "felfelé" toljuk a gerinc mellett.

Nos, ez a legérdekesebb rész, ugyanakkor csak semmi kapkodás. Nem akarunk túl sok energiát a fejünkbe, ugye?

Félretéve a tréfát, azok a bizonyos rossz hatások, ha vannak, azok a megnövekedett energia "nem megfelelő" felhasználásától lettek.

Mint amikor valaki épp megtanult motorozni, és rögtön Yamaha kétezer köbcis vadállatot adna alá a papája.

Gondos papa nem tesz olyat. Meg gondos gyerek sem.

Egy kis energia-tűzlégzés kapcsolati cikkecske itt, két bekezdést beidézek belőle:

"A legnagyobb energia mennyiséget az ember a légzésen keresztül kapja, ezért minden, ami zavarja a légzést, befolyásolja az energia mennyiségét. Az ember könnyen, gyorsan és biztonságosan tudja emelni energiaszintjét légzéssel. Amikor érezzük az erőt, nagyobb lesz az önbizalmunk és nyugodtabbak leszünk. Ez azt jelenti, hogy légzés útján sikerül energiával feltölteni a test minden sejtjét.

Belégzéskor a hasizmok elernyesztésével hasunk kinyomul, hogy helyet biztosítsunk a lefelé mozgó és ezáltal a tüdő alsó részének a térfogatát növelő rekeszizomnak. A hasi légzés közben a mellkas és a vállak mozdulatlanok. A hasi légzésnél kilégzéskor a hasizmok erőteljes összehúzásával a hasfalat behúzzuk. Ezáltal növeljük a hasüregi nyomást A rekeszizom ellazulva felemelkedik, miáltal a tüdő térfogata hosszirányban csökken és a tüdő alsó részéből a levegő kipréselődik - kilélegezzük. Ezt nagyon fontos begyakorolni."

 

Akkor tehát energiaszint emel, tűz a hasba, és kész tűz rajt :-)))

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: élet mantra energia gyakorlás jóga kundalini joga tűzlégzés kundalini

A bejegyzés trackback címe:

https://kundalinijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr7542315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása