HTML

Kundalini jóga, a jógák ezerarcú királynője

Tenni kell, nem beszélni róla. De ahhoz, hogy lássad, érezzed, elhidd, hogy tenni kell, beszélnem kell róla, beszélnünk kell róla. Elhiszed, hogy fiatalít, energetizál, jókedvűvé tesz? Elhiszed, hogy megmozgatja az izmokat, élni akarást ad, és belső mosolyt? Ugye nem hiszed el. Nem ettől. De ha e miatt, amit itt olvasol, kipróbálod, akkor majd elhiszed. A kundalini jóga számomra az ÉLET jógája.

Naptár

január 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Olvasgatók

Komolyabban a kundalini életmód étkezéseiről

2008.12.14. 16:45 EzerArcú

 

Dinamikus gyakorlatok, összeszorítások, testzárak. Ezek miatt a nagy és komoly étkezéseket jógázás előtt kerüljük. Ezért a nagy jógaóra mindig reggel és éhgyomorra van.

Szattvikus étkezés javallott, tisztaságot keltő. Itt nincs tiltva a radzsasztikus, vagyis aktivizáló, de a tamasztikus, a tunyaságot keltő, lassító étkek itt sem javallottak.

Nincs szó betartandó húsmentességről, de egy komoly yogi esetleg yogini - sőt, a nők még inkább, szóval a yoginik igencsak :-) - odafigyelnek az étkezésre.

A kundalini jóga a tisztulásról szól, a tisztító tűzről a belekben, ezért is jó éhgyomorra. Viszont utána kell a folyadék, a tea, a gyümölcslé, a víz.

 

1 komment

Címkék: gyakorlás kundalini joga kundalini kundalini yoga etkezes

Kundalini jóga és kundalini étkezés

2008.12.13. 09:43 EzerArcú

 

Mint minden megerőltető gyakorlat előtt, ne étkezz, vagy csak nagyon keveset jógázás előtti pár órában.

Na most komolyan, mert ez nekem soha nem sikerül így.

Félig komolyan a kundalini óra előtti evés-nemevésről

Ha rosszul levős vagy, ha felfordul a gyomrod, ne egyél a kundalini jóga előtt, ugyanúgy, mintha aerobic óra előtt sem eszel.

De ha eszel, akkor legalább csak pár magot, vagy aszalt gyümölcsöt.

Legjobban a kávé, a tej, a tejeskávé tud kutyorogni a hasban, és gázt okozni a belekben, ezek pedig méltán zavarják a jógázó saját és a körülötte lévők gondolatait, facsarják orrát, és még sorolhatnám.

Én nem lettem húskerülő, de amióta jógázom - és itt nem csak a kundalini jógáról beszélek, hiszen ez csak az utóbbi fél év, míg a jóga már 2000-től része az életemnek - kevesebb és fehérebb húsokat eszek.

De ami még inkább fontos, és fogyókúra helyettesítő, hogy a testtudatosság fejlesztésével érzem a teltséget, és megállítom az étkezést. Vagyis merek otthagyni ételt a tányéromon.

 

 

2 komment

Címkék: reggeli gyakorlás kundalini joga kundalini kundalini yoga etkezes

Kundalini jóga zene

2008.12.12. 10:15 EzerArcú

 

Ez fontos, a kundalini jóga órákon elvileg csak kundalini 3ho által megfelelőnek minősített zenéket engedélyeznek, amit persze a legősibb, legmenőbb kundalini jóga tanárok sem tartanak mindig be. Én nagyon szeretem a kundalini jóga órán hallott zenéket, és jól esik arra gyakorolni. Ettől függetlenül, ha csak 1-2 percem van tűzlégzésre, nem kapcsolok zenét.

A kundalini jóga gyakorlatoknál az igazi kundalini yoga zene azért is nagy segítség, mert már eleve 3-6-11-31 percesre vannak keverve, ezáltal meg is adják a kellő időtartamot a gyakorlatokhoz. Nem megijedni, kezdőknek nincs hosszú időtartam.

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene gyakorlás kundalini joga kundalini kundalini yoga

Kundalini jóga nem kíván sok eszközt és speciális ruhát

2008.12.11. 08:13 EzerArcú

Nem kíván ez a jóga speciális eszközöket, nem kell drága felszereléseket vásárolnod, de természetesen elmondom, hogy mit és hogyan szoktak - nem azért, hogy utánozzad, hanem azért inkább, hogy megérezzed a mögötte lévő fontos gondolatokat.

A kundalini jóga fehér ruhás jóga

Nem igaz, de mégis így ábrázolják a yogi mestereket és yogini hölgyeket. A legismertebb talán Gurmukh, gyönyörű fehér lepleket, fehér turbánt, aranyszínű kiegészítőket, kendőket, díszeket láthatunk rajta a videókban.

Kell ez? Nem, és mégis.

Nem kell, hiszen ha magadon belül vagy, bármilyen ruha jó kívül. Persze legyen kényelmes, szellős, ne szorítson...

Másrészt viszont ismerjük a mondást, ruha teszi az embert, és beszélünk természetesen jóga divatról és jóga felszerelésről is.

A kundalini jóga ruha legyen

természetes anyagból, lenge, szellős, Arádhana szerint pizsama -szerű.

A jóga matrac legyen természetes anyagból készült pokróc, de ha nincs ilyen, akkor tegyél egy kendőt a matracra.

Egyes férfias jógáknál "legszebb felsőtestekben" gyönyörködhetünk, itt nem, mert itt bizony ezek a felsőtestek is fedve vannak. Egyrészt a melegben tartás miatt, másrészt meg ők nem szoktak epilálni, se nők, se férfiak, mit mondjak, nem volt ellenemre, hogy mindenki befedte magát. Egyébként én nem vagyok ám szégyenlős, van ám olyan jóga is, amit a testismeret jegyében meztelenül végeznek, csak jelzem, hogy ez nem az.

Jóga takaró vagy kendő

Van, ezt viheted, vagy a legtöbb jógateremben szokott is lenni. Azért fontos, mert ez a jóga tüzesít, meleged lesz, amiből a meditáció alatt kihűlnél - ha nem tennénk ellene.

 

Zokni helyett mezítláb

Legyen mezítláb az, akinek nem fázik a lába, mert úgy tartják, hogy az energia így áramlik. És így nem csúszik a láb, és mondanak még sok más jó dolgot is, én lábfázós vagyok, szóval én nem meztélábazok. Az energia különben is megy a pocakba is, pedig az sem meztelen.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ruha gyakorlás kundalini joga kundalini kundalini yoga

Yogi Bhajan a titoktörő

2008.12.10. 07:33 EzerArcú


Ez a legfontosabb vele kapcsolatban, Yogi Bhajan ugyanis nem volt az első, aki jógát tanult és tanított, nem volt az egyetlen, aki élete korai szakaszában Kundalini Yoga mestere lett, de ő volt az, aki ezt elérhetővé tette a nagyközönségnek.

Miért különös ez? Mert átok ült a titkos tan titoktalanításán.
 


Átok a titok felfedőjére - mikor is halt meg Yogi Bhajan?Valamikor réges régen, amikor még csak furcsa, fehér turbános férfiak lehettek kundalini jóga mesterek, és a tudást hosszú-hosszú évek tanulása után adták csak át az arra érdemesnek, sok-sok jógagyakorlatot fejlesztettek ki azoknak, akik még jobban, még mélyebben, még hatásosabban akartak a test, a lélek és az elme egységesítésén dolgozni. Ezt a tant nevezték kundalini jóga tanának.

Gyors volt, hatásos volt, de egyszersmind veszélyesnek is tartották. Okkal és joggal. Az ok nyilvánvalóbb, hiszen túl nagy energiát adnak a kedves gyakorló kezébe. A jog nem annyira nyilvánvaló, ugyanis ha hiszünk az emberben, hinni kell abban is, hogy tud bánni a kezébe adott szerszámmal.

De régen nem hittek ebben, és tiltották a titkos tan felfedését. Az átok a következő volt: aki felfedi a titkot, és nem beavatottaknak adja a tanokat, egy éven belül meghal.

De az átokban hinni is kell ám ahhoz, hogy hasson. Yogi Bhajan vagy nem hitt benne, vagy nem érdekelte, vagy tudta, hogy nincs alapja. Bárhogyan is, de 1968-ban Amerikában megalkotta az iskoláját, és bizony igen szép kort élt meg még utána is.Yogi Bhajan 3H iskolája - boldog, egészséges, szentségesYogi Bhajan megalkott a 3HO iskolát, ami a három szentséges, a

holy,

healthy,

happy

együttes megtartását tűzte ki célul. Neki sikerült.
 

Szólj hozzá!

Címkék: kundalini joga yogi bhajan kundalini yoga 3ho

Veszélyes kundalini energia

2008.12.09. 15:21 EzerArcú

A gyakorlat hatása a kundalini energia megtartására
Kimondottan fontos egy ilyen energiájú közegben.
Olyan ez, mint egy szilaj ló - ha meg akarod ülni, ha érezni akarod, ahogy vágtat, igencsak észnél kell lenned, és a gyakorlás sem árt.
A gyakorlást gyakorlatokon keresztül érjük el. De nem csak az számít, hogy elvégezzük, hanem az is, hogy megfigyeljük magunkat. Valahogy úgy lehet ezt elképzelni, ahogy máaszunk felfelé a hegyen, és figyeljük, hogy a ritkább levegő hogyan hat ránk.


Tudatosság


A figyelem saját magam felé, az energia magamban érzett ereje elvezet ahhoz, hogy tudjam, mi a jó, mi a megfelelő, mi a nem ismert. A kundalini jóga során a kundalii jóga tanárok csak és kizárólag olyan gyakorlatok fordulnak elő - erről Yogi Bhajan tanításai gondoskodnak - ahol a felélesztett kundalini energiát korlátok között tartják.
Egy kicsit talán olyan is ez, mint mikor az atomenergiát, az atomreaktort többszörös fizikai és mentális korlátok közé szorítva tartják. Az autó, a motor, az atomreaktor veszélyes dolog, nagy energiákkal dolgozik, oda kell figyelni a használata során. Tudatosan.
A közlekedés is veszélyes, oda is kell figyelni, de ez kevés embert tántorít el az utazástól.
Mentális zavarodottságot is okozhat a zabolátlan kundalini energia
De még mennyire nem. Pletykák terjednek arról, hogy mentális zavarodottságot okoz. Nem vicc, tényleg kapcsolatba lehet hozni ezzel is kundalini energiát. Csakúgy, mint minden jó technika, minden igazi fegyver kétélű kard, ha nem jól használod, téged vág meg.
Egy picit azonban utalnék más terápiás és mentális technikákra, amik szintén okozhatnak mentális gondot, zavarodottságot. A teljesség igénye nélkül de (pszichológuk szerint, akikhez terápiára járnak ily emberek) áldozatai vannak az agykontrollnak, a Gekkó módszernek, a transzlégzésnek, hasonlóan a tudatmódosító szerekhez és kábítószerhez.A kundalini nem játék

 

Gyerekek kezébe sem adunk kést, ollót, csak azután, ha megtanítottuk - felügyelet mellett - a használatát. Szintúgy van ez bármely fontos, lényeges, igazi változást létrehozó technikával, terápiával. Mindig van felelőssége a tanárnak, hiszen átadni úgy kell, hogy az a leírtaknak megfelelően végezve a gyakorlatokat ne okozhasson bajt.


 

Szólj hozzá!

Címkék: energia kundalini joga kundalini kundalini yoga

Kívül a testemen

2008.12.05. 16:36 EzerArcú

Olyan már volt nekem kundalini jógától, hogy a testemben nagyon jól éreztem magam. Most megtudtam, hogy ez a mantra nemcsak kedves-kellemes egyensúlyi állapotból képes jót tenni, hanem egyenesen a "itt sem vagyok, sehol sem vagyok" testen kívül ragadtam érzésből is lehoz a földre.

A mantra ismerős:

"Ong Namo, Guru Dev Namo, Guru Dev Namo"

sőt egy kicsit kiegészítve, meghosszabbítva

"Ong Namo, Guru Dev Namo, Guru Dev Namo, Guru Devaa"

A végén az AA -ra felvisszük a hangsúlyt.

Mindezt, a "testen kívüliség" súlyosságától függően napi 1-2szer, 11-31 percig vesszük szánkra.

Nos, mi ez, ha nem isteni kegyelem - mondta a kundalinitanár, amikor ezzel elért nagyszerű eredményekről beszélt.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: élet mantra energia kundalini joga kundalini kundalini yoga

Gyakorlat az intuíciónk megerősítésére

2008.11.21. 18:53 EzerArcú

Intuíciónk van. Legfelejebb nem olyan nagyon erős, és elnyomja a kétkedés, a félelem, és az a megannyi hang, ami másoktól érkezik hozzánk.

A Kirtan Kriya ezt az intuíciót erősíti.

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyakorlás jóga kundalini joga kundalini kundalini yoga

Gazdagság kriya leírása - a hónap kundalini gyakorlata

2008.11.20. 07:39 EzerArcú

Ennyit igazán megtehetünk, nem?

Persze, 11 egész perc kell hozzá reggelenként. Meg a megértése ennek a jógának, amit Arádhana jóvoltából ismertem meg én is.

Ez Arádhana kundalini hírleveléből egy részlet, amelyre ide kattintva lehet feliratkozni.

Testhelyzet: Könnyu ülés. Fontos az egyenes gerinc.

 

 

Mudra: Kezek Gjan Mudrában (a hüvelykujj és a mutatóujj végeit összeérintjük). A kezek többi 3 ujja egyenesen nyújtva, egymáshoz szorítva marad.

 

 

Krija: A karokat nyújtsd a fejek fölé. Eroteljes, kitartó mozgással kezdj: váltott karral nagy köröket rajzolj a fej fölött. A jobb kar órajárással ellenkezo irányba lendül a fej felett, a hát mögött majd egészen le a szív elott. A bal kar nagy órajárással megegyezo irányú köröket rajzol a fej felett, a hát mögött és balra, oldalra ki. Harmonizáld a két kar mozgását: ahogy a jobb kar a fej felé mozog, a bal kar balra, oldalra mozog. Amikor a bal kar a fej felé indul, a jobb kar tér ki jobbra, oldalra. Így a két kar nem fog összeütközni. Határozottan korözz a karokkal, a mantrával együtt szinkronban, kb. másodpercenkénti egy körzéssel.

 

 

Mantra: Határozottan, a köldökpontból zengesd a szat nám, szat nám, wahé guru, wahé guru mantrát. (Jelentése: "a végtelen igazság az én belso énem-lényem-nevem (2x), leírhatatlan a mindenható nagysága és eksztázisa (2x)").

 

 

Ido: 11 percig gyakorold. Az utolsó 30 mp-ben olyan gyorsan mozogj, ahogy csak bírsz.

 

 

Befejezés: Belégzés, nyújtsd a karokat olyan magasra, ahogy csak bírod, a két kar a füleket érinti, ha lehet. Tartsd bent a levegot legalább 10 mp-ig. Kilégzés. Ismételd ezt még kétszer. Az utolsó ismétlésnél, ahogy bent tartod a levegot, fordulj törzzsel eloször balra, majd jobbra 7-szer! Kilégzés.

 

Angolul ugyanez a gazdagság krya- 3ho.org, prosperity krya set:

Posture: Sit in Easy Pose. It is important to sit with a straight spine.

Mudra: Hands are in Gyan Mudra (the tip of the thumb and the tip of the index finger together). Keep the other three fingers straight and pressed together side by side. Stretch your arms over your head. Create a steady movement: Begin making large alternate circles of the arms. The right arm swoops in a large counterclockwise circle over the head, back behind the body and then out to the right as low as the heart center. The left arm moves in a large clockwise circle over the head, back behind the body and out to the left. Stagger the movement of the two arms. As the left arm comes over the head, the right arm is circling out to the right of the body. As the right arm moves towards the head, the left arm moves out to the left of the body. This way the arms won’t collide with one another. Keep the arms circling up and around and move forcefully in rhythm with the mantra, one revolution per second.

Mantra: Chant clearly and forcefully from the Navel Point to the tape of Sat Nam Wahe Guru, Indian Version #2, with this mantra:

Sat Naam, sat naam, wha-hay guroo, wha-hay guroo

Time: Continue for 11 minutes. For the last 30 seconds, move as fast as possible.

To End: Inhale, stretch the arms straight up to hug the ears and stretch the spine as much as possible. Hold 10 seconds, exhale and repeat two more times. During the last inhale and stretch, twist the body first left then right seven times then come to center and exhale.

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyakorlás kundalini joga kundalini kundalini yoga yogi bhajan

Gazdagság gyakorlatsor - azaz krya a jólétért

2008.11.19. 12:48 EzerArcú

Van olyan gyakorlat, csupán 11 perc reggelenként, ami a jólétet vonzza az életünkbe.

Ez Yogi Bhajan "fényesítsed a glóriádat" gyakorlata.

Egyébként nagyon kedvelem a "nagy öreg" elnevezéseit, olyan játékosság ered belőlük.

És persze a jólét ígérete is, hiszen azt nem mondhatni, hogy a kundalini jóga művelői amolyan földönfutók lennének. Tudom, ez manapság nem mindig hat jól, gyanús is lehetne.

Én viszont már foglalkoztam annyit a lélek rejtelmeivel, hogy tudok egy nagyon egyszerű dolgot. Az akarásról ha lefejtjük a visszatartó erőt, és engedjük, hogy a kellő irányba húzzon minket, akkor oda jutunk, ahová szeretnénk.

Ha a gazdagsághoz, akkor oda.

Részemről a gazdagság az időm saját magam általi osztását jelenti már egy ideje.

Jelentem, ezt elértem!

 

A gazdagság, jólét számomra - ahogy sok más értelmes ember számára is - nemcsak a bankókban kifejezhető gazdagságot jelenti. Elsősorban a döntés szabadságát, a gondolatok gazdagságát, de igenis, jelenti az anyagi javakét is.

Itt egy kis történet Arádhana hírleveléből a gazdagság egy lehetséges megnyilvánulásáról: történetesen arról, hogy van mit ennem!

"Yogi Bhajan errol a krijáról érdekes történetet mesélt. 2000 évvel ezelott Indiában egy közösséget nehéz idoszak fenyegetett. Rishi Anand, egy nagytudású bölcs szent intuitív látásával elore megjósolta a nagy idojárás változásokat és éhínségeket, mely sok kínszenvedést és halált hozva az országot sújtják. Így Rishi Anand azt ajánlotta tanítványainak, hogy ezt a kriját gyakorolják mindennap. Három éven át.

Három év múlva nagy éhínség érte el az országot. De lám: a gyakorló szerzetesek kamrái teli voltak. Így konyháikat megnyitották és az éhezoket étellel segítették.

Yogi Bhajan több, mint 30 éven át beszélt arról a nehéz idoszakról, ami a Vízönto Korszak bekövetkeztével elér minket. Az elmúlt idoszakra tekintve be kell lássuk, az elszigetelt, önös életmód vakvágányra visz. A Kundalini Jóga hatalmas tudástára, jógikus módszerei és életvezetési tanításai segíthetnek abban, hogy test, lélek és szellem hármasságában kiegyensúlyozottan élhessünk."
 

Be fogom ár írni a kryát is! Addig is szép napot kívánok - ParamJot

 

Szólj hozzá!

Címkék: jóga kundalini joga kundalini kundalini yoga

Kundalini jóga gyűjtemény

2008.10.21. 21:44 EzerArcú

Unalmas egy hír, de fontos, és ujjé!!! örüljünk egy kicsit, mert elindult a

www.kundalinijoga.lap.hu linkgyűjtemény.

A linkek egy része persze angol nyelvű, de majd szép lassan növekszik természetesen a magyar nyelvű oldalak száma.

A gyűjteményt Arádhana Kaur szerkeszti.

 

Szólj hozzá!

Címkék: startlap kundalini joga kundalini kundalini yoga

Kundalini energia

2008.10.17. 08:29 EzerArcúKundalini energia, jóga vagy akár nem jóga közben.

A nem jógáról írok ma, konkrétan lépcsőnjárásról. De a lényeg, hogy eredménye van.

Ami közben én tűzlégzek. Érdekes és minden figyelmemet egyszerre igénylő.

Minden egyes lépésre 2 gyors légzés, mélyíteni kell, hogy elég levegőt kapjak, hiszen megyek felfelé pár emeletet.

A tűzlégzés egyébként számomra unalmas. Lehet, hogy egy idő után fogom annyira tisztelni, hogy már nem lesz az.

Sokan lehetünk így, az egy dolog nem elég.

Én ezért inkább figyelek a lépcsőre, a tűzlégzés gyorsaságára, az egyenes tartásra, akár még a kezem is felemelem.

Az eredmény? Több energia nappal, hasizom, és nagyon jó érzés.

Ma többször is alkalmaztam. Mindahányszor megmásztam a hatvanpár lépcsőfokot. Így ez egyenként kicsit több, mint egy perces tűzlégzést jelent.

Szólj hozzá!

Címkék: élet energia szokás gyakorlás jóga tudatosság lélegezni kundalini joga tűzlégzés kundalini krija

Saját, külön bejáratú kundalini

2008.10.13. 09:33 EzerArcú

Az angolban minden, ami fenséges, nagyságos, csodálatos, és még sorolhatnám, szóval minden a "she". Ezzel a szóval illetik.

A Kundalini mindenképpen "she", ha róla beszélünk.

Ez az energia mindenkiben megvan, a kérdés csak az, hogy hozzáférsz-e.

Persze. Mindenképpen. Ahogy Shri Mataji a videón elmondja, meditáción keresztül tapasztalta meg először. Én is így voltam sok-sok évvel ezelőtt. Fantasztikus volt, ahogy átjárt ez az energia, mint egy belső remegés. Orgazmusszerű állapot volt, annak fizikai hatásai nélkül.

Amit akkor még nem tudtam, hogy lehet és talán kell is terelgetni.

Kundalini egy kígyó, ami tekereg, kavarog bennünk. Megy felfelé, talán nem is egyenesen, hanem spirálisan, ahogy a kígyók szoktak.

Ez a videó a kundalini.hu-n van feltüntetve, de én közvetlen linket adok.

A kundalini energia elérésének csak egyik módja a kundalini jóga, vagy ha angolul akarunk rá keresni, kundalini yoga.

A keresőknek, a XXI. század gyermekének, a vízöntő korszak embereinek fontos ez az energia, minden egyes nappal közelebb kerülünk ahhoz az állapothoz, amikor többé már nem lehet külső indokokat hoznunk előrejutásunkra vagy megrekedésünkre, csupán saját energiánk irányítását.

Itt ezt az energiát kundalininek hívják. Magunkban bárhogy hívhatjuk ezt az erőt, de hogy létezik, és hogy magunkon belül mindent magával húz, vagy akár magával ránt, az egyetemes, mindenkire érvényes.

Ez tény.

Szólj hozzá!

Címkék: gyakorlás jóga kundalini joga kundalini kundalini yoga

Kundalini yahoo group - beszélgetős csoport

2008.10.12. 14:10 EzerArcú

Már olvasom őket egy ideje, és tetszik.

Nem is tudom, miért nem írtam meg ezt ide előbb, talán túl sokat olvastam, és nem írtam???

Most itt van, ez a yahoo kundalini beszélgetőcsoport feliratkozási címe. Kell hozzá Yahoo pass, de gondolom, sokaknak van.

A legtöbbet ászanákról, gyakorlásról, de ugyanúgy világképről, politikáról (vagy inkább arról, hogy hogyan nem szabad a politikát behozni más irányultságú helyekre manapság, még akkor is, ha sokan sokszor sok helyen vitáznának erről :-)

Ez nekem közelebb hozta a kundalini jógát gyakorló és oktató embereket, úgy, mint igazi emberek, nemcsak egy elvont "fehér ruhás" társaság.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyakorlás kundalini joga kundalini bhajan kundalini yoga yogi bhajan

2012 és a kundalini

2008.09.22. 18:52 EzerArcú

Világvége és kundalini? Ha olvasnám, azt gondolnám, hogy rossz és hatásvadász cím.

De én most a 2012 felől érkezem, mert arról olvastam. Érdekel? Ha hiszel benne, olvass tovább. Ha nem hiszel benne, akkor ugorj a végére.

2012 sok szent iratban felmerül, mint ciklus vége. Leginkább a Maya és az egyiptomi szent iratokból keresgélnek, és ezek IS azt mondják, hogy lesz világ vége, ami nem más, mint a világ eleje. Egy új ciklus eleje.

Nem tudják, hogy pontosan mi történik, vagyis mindenki a saját verzióját mondja. Ezért nevezem én hit kérdésének.

De ami ennyi embernek a tudatában benne van, mi tudjuk, akik ezze is foglalkoznak, az már maga teremtő erő. Tehát valami mindenképpen lesz. Ha más nem, mi magunknak létrehozunk egy jó kis világvégét, tettük már több háború alkalmával is.

IDE UGORJ HITETLEN!

Ha bármi okból is, de létrehozunk rendkívüli szituációkat, még inkább szükség lesz a fizikai és egyben lelki feltöltődésre, amit a jóga, és ezen belül leginkább a kundalini jóga gyakorlása ad.

Vagyis a gyakorlás nem más, mint felkészülés arra, amikor nem lesz választásunk, hogy ezt az eszközt használjuk-e. Akkor használni fogjuk, elménk csendesítésére, kitartásra, a lélegzés, mint legfőbb jó és az élet egyetlen igaz jelének fenntartására. Vagyis arra, hogy bármely körülmények között akarjunk élni - ez pedig lelki és fizikai hatás egyben.

 

Nekem ezek a gondolatok ugrottak be az egyik könyv - How to survive 2012 - olvasása közben.

Szívesen beszélgetnék ilyen gondolatokról, irányokról, világképekről. Ha te is, szólj nekem is, írj, kommentelj, e-mailezz nekem!

5 komment

Címkék: élet meditáció világvége gyakorlás jóga 2012 kundalini joga kundalini yoga megvilágosulás

Bőség-gazdagság

2008.09.15. 08:32 EzerArcú

Prosperity -

mondja az angol, és nem tudtuk igazán jól, egy szóval lefordítani.

Lehet Bőség, mint ami megadja minden egyes pillanatban, amire szükséged van. Talán kicsit többet is, ezért érzed, hogy bőviben vagy.

Lehet Jólét, még pontosabban JÓL-lét, ami azt fejezi ki, hogy jól vagyok, a well-ness-hez hasonlóan, minden megfelelő és emelő a környezetemben. Az élettelen, az élő, a lélegző, a párom, a családom, az érzéseim... még folytathatnám.

Lehet ezt a Boldogság szóval is kifejezni,

tegnap éppen az ARCplakátokat nézegettem, és a "hol a boldogság mostanában" kérdésre sokan azt válaszolták képileg, sőt képernyőileg, hogy

"a google nem tudja"

Jelentem, én tudom.

A magam számára.

Mások számára is van egy elképzelésem.

Nem, még nem voltam elég pontos.

Ismerem azt az érzést, látom és hallom és érzem a másikban, ahogy beszélgetünk, hogy elindult a "sárga úton". Tudom, hogyha jó úton jár a boldogság felé. (Nem is jól mondtam, hiszen tudjuk, az út maga a boldogság, de nem minden út boldogság).

Tegnap a jógán a Prosperity, a JÓL-lét elérésére, magunkat a boldogság útján segíteni-tartani tanultunk gyakorlatokak.

Ehhez először ajánlom a Gobinde mantrát (itt a mantra-blog bejegyzésben második).

Nekem ott nagyon tetszettek a YB megjegyzései, más szóval boldog is vagyok tőle :-)

Persze amikor gyakorlunk, nincs benne "elterelő" beszéd. Bár...

Ha jobban belegondolok, YB szavai nem is elterelőek, inkább irányítóak.

Az energia legyen veled - mondhatjuk stílusosan.

Elhatároztuik, hogy lesz közös gyakorlás - vagyis megvalósul az ezerarcú láng csoport.

Szólj hozzá!

Címkék: mantra gyakorlás kundalini joga yogi kundalini yoga yogi bhajan

Mantráztunk

2008.09.13. 01:14 EzerArcú

A Gobinde mantráról írtam ma este a másik blogomba, a mantra.blog.hu-ra.

Nekem nagyon tetszett, ezért rákerestem neten, találtam is többfajta változatát.

A mantra akkor hatásos, ha rezgései belénk hatolna, testjeinket átjárva alakítják annak lenyomatát. Ezért sok-sok percig szokás...

Elolvasni, meghallgatni sokkal rövidebb lesz, de ugyanolyan szórakoztató.

Szólj hozzá!

Címkék: mantra rezgés kundalini joga kundalini yoga

Reggeli gyakorlatsor

2008.09.11. 05:55 EzerArcú

Felébreszteni az érzékeket, a gerincet, az izmokat, a vállövet.

 Ja, és gyönyörű a hely, külön pirospont érte :-)) Nem is mezei, hanem pataki, de azt én bármikor szívesen kapnék.

 

 

2 komment

Címkék: reggeli víz gyakorlás lélegezni kundalini joga kundalini yoga

Pénteken kundalini yoga óra - ingyenes

2008.09.08. 18:46 EzerArcú

Pénteken közös gyakorlás, ismerkedés.

Most itt arról kellene írnom, hogy milyen volt nekem a múltkor, de nem fogok, mert ez az egész blog, az összes rengeteg bejegyzés ebből az élményből született, és nem pedig üzleti célból. Szerintem ez mindennél jobban mutatja az élményt és a maradandó voltát.

Így csak annyit teszek hozzá: ez a legjobb, amit tehetsz magaddal - ha adsz egy esélyt az ismerkedésre, te és a kundalini jóga, akkor most kell tenned. Ritkán vannak ők

(teljes kundalini jóga hétvége meghívó is itt a blogban, ide kattintva) Magyarországon, hiszen Lengyelországban laknak, és ezzel ők a legközelebbi kundaliniyoga tanárok. Magyarországon a Yogi Bhajan által alapított 3HO kundalini iskolának még nincs tanára.

DE MÉG LEHET! Ezért is vannak most ők itt ...

Sok oka lehet neki, hogy eljössz, és miért is ne lehetne ez az egyik...

 


2008. szept. 12. péntek 18:30 - 20:30 ingyenes gyakorlás és előadás

2008. szept. 13 – 14. szombat és vasárnap 10:00 - 13:00, szünet, majd 15:00 - 17:00

A három nap költsége 70 Euro (16.500.- Ft.)

Helyszín:

Mandala Yoga Studio www.mandalayoga.hu

Budapest, VII. Nefelejcs u. 58.

Érdeklődés és jelentkezés telefonon: 06 30 370 1383 (Andrea)

E-mailen: jogaszules@t-online.hu (Gáborjáni Réka, Aradhana Kaur)

Szólj hozzá!

Címkék: gyakorlás jóga kundalini joga sarbjot kaur khalsa bhajan kundalini yoga yogi bhajan

Kundalini mantra - ad guray

2008.09.06. 07:59 EzerArcú

AD GURAY NAMEH, JUGAD GURAY NAMEH,
SAT GURAY NAMEH, SIRI GURU DEVAY NAMEH

 Védelemért, a védő fényért, az energiamezőnk teljességéért. vagy csak egyszerűen azért, hogy jól érezzük magunkat.

Ami körülbelül ugyanaz.

Már az anyaméhben is azért éreztük jól magunkat, mert védve voltunk. Később is körbevett a szeretett kar, a vágyott hang, az otthon...

És ez a mantra is akár...

Legtöbbször gyakorlás közben, azt lezáróan énekeljük, jógaóra közben, végén.


is the Mangala Charn Mantra, and is chanted for protection. It surroundsthe magnetic field with protective light, and means "I bow to the primal Guru (guiding consciousness who takes us to God-Realization), I bow to wisdom through the ages, I bow to True Wisdom, I bow to the great, unseen wisdom."

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mantra energia jóga eksztázis kundalini joga kundalini yoga

Kommunikáció

2008.09.05. 02:40 EzerArcú

A kundalini jóga a kommunikációról szól, a felső, belső, nagyon mély és tudatos belső és a külső héj, a mostani tudatunk közötti kommunikációról.

Olyan ez, mint egy látcső, amin alaphelyzetben sok mindent meg lehet figyelni. De valahogy az idők folyamán torzult. Ahogy megszületünk, ahogy felnövekszünk, torzul. A látcső két vége valahogyan nincsen egy vonalban, nem lehet átlátni rajta.

Mi pedig kiegyenesítjük a gerincünket, a hancsatornákat, a hátunkat, és azt mondjuk: OHHHMMM.

Ezzel, és a többi gyakorlattal, ászanával, mantrával a látcső két vége között a csatorna, a látcső teste egy vonalba kerül. Egyik végén belenézünk, és kilátunk a másikon.

Szólj hozzá!

Címkék: kommunikáció mantra csatorna kundalini

Készíts magadnak nagyobb életet

2008.09.04. 06:48 EzerArcú

 

A legegyszerűbb gyakorlatok közé tartozik az a "teremtsünk teret, teremtsünk helyet, teremtsünk fénylő testet magunknak". "The more light, the more life for you"

Belégzésre felemel a kéz, összeszedi az univerzum energiáit, összérinti a két kezet, zárja a kört, majd kilégzésre lehozza, mintegy magába szívja az energiát.

(a videóban a harmadik harmadban meséli és mutatja, kb 5. perctől)

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kundalini joga kundalini kundalini yoga

Kundalini yoga - azaz jóga

2008.09.03. 20:26 EzerArcú

Oktatóink azt mondták, hogy ma magyarországon nincsen kundalini-jóga óra, vagyis olyan tanár, aki elvégezte a kundalini jóga oktatói tanfolyamot.

Ennek ellenére találtam két site-ot.

Az egyik a kundalinijoga.hu.

Balázs Valéria azt mondja a kundalinijoga weboldalán, hogy ilyen alapokon dolgozta ki a saját módszerét. Bár nem ismerem, de jókat hallottam róla.

Szmola Erzsébet csak egy hirdetést adott fel, miszerint tart kiscsoportos és egyéni kundalini jóga órákat. Nem vettem fel vele a kapcsolatot.

 

A könyv, ami megvan nekem, Kaur Khalsa Shakta: Kundalini jóga.

Régebben is lapozgattam, de nem értettem meg mélyen. Ez megváltozott az intenzív workshop alkalmával, amit Sarbjot Kaur Khalsa tartott. Azóta forgatom a könyvet, és elindultak a változások.

A kundalini energia és a kundalini jógára szép leírást találtam Terebess-nél. Igaz ugyan, hogy meglehetősen az ezotéria világából közelít, így talán misztikusabb a leírás a kelleténél, viszont én értem.

 

Jó, mondjuk rá, hogy érteni vélem.

A misztikus, leírhatatlan, mindent átható erő valóban csodálatos, és nem csak ilyen gyakorlás után és közben érhető el. Gyakorlatilag minden egyes cselekedetben benne van, amit teljes odaadással végzünk, mégpedig fizikai törődéssel, teljes mentális koncentrálással, és a közben feltörő érzelmeink kiélésével (ezzel itt azt mondom, hogy nem nyomjuk el). Vannak, akik azt mondják, hogy a mosogatás is meditáció, ha teljesen jelen vagy benne.

 

Van még egy site, amivel egy másik bejegyzésben foglalkoztam, de ide is beírom, mert kommentben is jelentkezett ide:

Kundalini, az élő víz

Nem igazán jógával foglalkozik, hanem magával az energiával, amit a kundalini megszemélyesít.

A kundalini energiát többféleképp lehet magunkban érezni, a fenti lapon inkább a meditáció az eszköz.

Másik eszköz a kundalini jóga, ez meglehetősen hatásos és viszonylag könnyen kivitelezhető. A vicces az, hogy a jóga alapok, jógázó múlt különösebben nem hoz előrelépést, legfeljebb könnyebben találunk rá a gyakorlat helyes kivitelezésére. Igaz, maga a gyakorlat sokkal kisebb jelentőséget kap a légzés irányítás mellett. Olyan, mintha a főétel lenne a légzés, és csak a "side dish" a megfelelő gyakorlatkivitelezés.

 

A kundalini jóga számomra egy mozgásrendszer, egy légzésgyakorlat, egy mantra, és ha szükségesnek ítélem, akkor szertartás. Mindez együtt és egyszerre.

De én végzem külön is, van amikor a légzésgyakorlatot, van amikor a mantrát alkalmazom, céllal. Az összpontosítás megkönnyítése céljával.

 

Az eredeti bejegyzéshez képest most másfél hónappal később írom ezt a kiegészítést: a légzés, a tűzlégzés a legfontosabb számomra ebben a rendszerben. Bárhol, bármikor alkalmazom, amikor tudok rá figyelni. A kundalini jóga, vagy még inkább, amerikai site-okra is gondolva így keressük: kundalini yoga, az élet, ezálta a légzés szentségét "hirdeti". Ami nekem tetszett, hogy a fehér turbánok, lengő fehér anyagok mögött egy teljesen élhető rendszer van.

Ja, és fogytam is tőle.

4 komment

Címkék: élet energia gyakorlás jóga tanítás tanuló ászana kundalini joga tűzlégzés yogi bhajan

Prána és test

2008.09.03. 08:16 EzerArcú

Azaz energia. Mint tudjuk régről, fizikai tanulmányainkból, minden anyag is energia. Ezt ugyan felfogni nem tudjuk, de néha képesek vagyunk e nélkül is elhinni.

Ha zenét hallgatunk és közben van időnk és kedvünk gondolkodni a hangok magasságán, akkor tapasztaljuk, hogy a hangok is energiát jelentenek, energiát közölnek. Vannak hallható hangok, és nem hallhatóak. Az energia valahogy a nem hallható hangokhoz hasonlít, hiszen nem látjuk... De érzékeljük.

A Kundalini szerint a test nemcsak fizikailag látható, hanem sok különböző energiaszintű test is. Ezekben, ezeket összekötve áramlik az az energia, amit pránának nevezünk.

El lehet úgy képzelni, hogy maga a test az energiapálya. Ezeken a pályákon áramlik az energia. A csakrák pedig ezen pályáknak a találkozási pontjaik.

Ha emlékszel még a kémiai tanulmányokra, elektronok, pályák, akkor el is tudod képzelni. Sokfajta alakú pálya, amik valahogy keresztezik is egymást, hiszen ugyanazon térben vannak, különböző energiaszintűek. Az elektronok rajta nem kerülnek közel egymáshoz, bolondok lennének, hiszen taszítják egymást. Mégis jól elvannak a különböző pályákon.

Ezek landoltatják a pránát, az univerzum energiáját magukban, rezgettetik magukat vele, majd továbbengedik.

Így a jó. Az energia megadja a változást nekünk, miként a hang, a zene is, de nem tároljuk magunkban, hanem továbbadjuk. Persze, módosítottuk, mint a hanszer teste is módosítja azt.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: test csakra rezgés lélegzet kundalini kundalini yoga

Szólt a szamár

2008.09.02. 18:04 EzerArcú

Az vagy, amit megeszel - szólt a szamár.

Valahogy ez jutott eszembe, míg tűzlélegeztem.

Az vagy, amit belégzel.

Bár én ezt tagadnám, lélegeztem én már be sokfajta levegőt, és nem ettől lettem jobb vagy rosszabb.

Viszont a légzés minősége, az, hogy meddig, hová, hogyan, az, hogy mennyire sikerül közben lazítani, és végül mennyire sikerül általa a gondolatokat kitisztítani, egyhegyűvé, tisztává, élessé tenni, az már bizonyosan szól rólunk.

Valahogy így: ahogy lélegzel, az vagy. Ahogy lélegzel, az meghatározza a lelkiállapotodat, és az megadja, hogy mennyire vagy képes a tiszta, józan ítélőképpességedet, a tiszta gondolataidat kifejezni. Akár ászánákhoz, gyakorláshoz, jógaórához kötve, akár nem.

Már egy nagy és mély lélegzet is segít vészhelyzetben, hogyne segítene egy jó légzőgyakorlat!

De a legjobb az, amit én hiszek, és eszerint élek: a légzőgyakorlatok segítségével olyannyira tisztán sikerül gondolkodnom, hogy a vészes, veszélyes helyzetek nagy részét meg sem kell élnem. Mert el tudom kerülni.

Ui: azért még mindig könnyebb tűzlélegeznem, ha valami mást, mondjuk ászanát is kivitelezek közben.

Szamár tudja... Mert ő bizonyosan...

Szólj hozzá!

Címkék: energia levegő gyakorlás jóga érzés ászana lélegzet kundalini joga tűzlégzés